Om tekstiler

Tekstilfiber: Tencel®

Tencel® er et av våre mest miljøvennlige tekstilmaterialer. Materialet kommer rett fra naturen og utvinnes av FSC*-sertifisert cellulose fra bærekraftig skogsdrift. Tencel® har mange av de samme gode egenskapene som ull, og klær laget i Tencel® er myke, slitesterke, holder godt på passformen og fører fukt bort fra huden.

Tencel® er et registrert varemerke for lyocell fra tekstilprodusenten Lenzig og scorer svært høyt i rangeringen av miljøvennlige tekstiler, både når det gjelder råmateriale og produksjonsprosess.

 

Hvorfor er Tencel® mer bærekraftig enn andre materialer?

Tencel® produseres av Eukalyptus-trær. Produksjonen er FSC-sertifisert, som garanterer bærekraftig skogsdrift. Trær som brukes i produksjon blir erstattet, og selve råvareproduksjonen forbruker CO2 og produserer oksygen. Skogsdriften foregår på områder som ikke passer til matjord og kommer dermed ikke i konflikt med matproduksjon. 

Pierre Robert

Tencel® bearbeides i et lukket system. Tencel® krever langt færre kjemikalier enn tradisjonell viskose og tilnærmet 100 % av kjemikaliene gjenbrukes. Resten blir renset. Produksjon av Tencel® forbruker også mindre energi i produksjon enn tradisjonell rayon/viskose og krever 10-20 ganger mindre vann enn bomull. 

 

Hva slags egenskaper har Tencel®?

Tencel og merinoull hos Pierre Robert

Tencel® er et slitesterkt men mykt og lett fiber med god elastisitet. Fiberet har en glatt overflate og føles mykere mot huden enn ull, bomull og silke. Plagg laget i Tencel® har svært god fukttransport og absorberer 50 % mer fuktighet enn bomull. De puster godt, krøller lite og tørker raskt. På lik linje med ull er Tencel® naturlig bakteriehemmende og har inntil 2000 ganger mindre bakterievekst enn syntetiske fibre.

 

Hvilke Pierre Robert-plagg inneholder Tencel®?

Foreløpig er Wool Collection T-shirt og Long-Sleeve laget av 55 % merinoull og 45 % Tencel®. Wool Collection Camisole er laget av 85 % merinoull og 15% Tencel®.

Pierre Robert med Tencel

Hvordan er plagg bestående av merinoull og Tencel®?

Tencel® og merinoull utgjør det perfekte paret. Både ull og Tencel® er bærekraftige naturmaterialer, og har mange av de samme god egenskapene. Tencel® i ullblandinger bidrar til enda bedre fuktransport og hjelper plagget å holde på passformen. Plagg laget av merinoull og Tencel® føles myke mot huden, holder deg ved en behagelige temperatur, er elastiske og holder godt på fasongen, er naturlig bakteriehemmende og selvrensende, transporterer fukt bort fra huden og holder deg tørr, og behøver ikke å vaskes like ofte som plagg laget i andre materialer.

*Forest Stewardship Council

Kilde: Lenzing